Senior Operational Risk Manager bij Stichting Pensioenfonds Hoogovens (SPH) – Beverwijk

Introductie

Ben jij een ervaren Operational Risk Manager en klaar voor de ‘next step’? Een mooie brede functie met veel verantwoordelijkheid bij een groot ondernemingspensioenfonds waarin je samen met een collega de ORM functie runt.

Organisatie

Stichting Pensioenfonds Hoogovens (SPH) is een groot ondernemingspensioenfonds met ca €9 miljard aan assets onder beheer en ca 28.000 deelnemers van Tata Steel Nederland (Hoogovens). Er werken in totaal 43 mensen bij SPH, dat gevestigd is in Beverwijk. SPH is een zelfadministrerend fonds dat bovendien ook zelf een deel het vermogensbeheer uitvoert.

Het team bestaat uit één afdelingshoofd, twee medewerkers Financial Risk en twee medewerkers Operational Risk. Samen bestrijken zij het operationeel, financieel en strategisch risicomanagement en rapporteren hierover aan het bestuur. Het kleine team en de brede verantwoordelijkheden bieden je de gelegenheid om met veel onderwerpen binnen het vakgebied bezig te zijn en deze te coördineren. Je bent dus echt het aanspreekpunt rond ORM. Het betreft een compacte en dynamische afdeling; je staat dicht bij de uitvoering, korte en directe lijnen met een informele cultuur.

Functie

In deze functie kan je als volwaardig ORM professional je ei kwijt. In je dagelijkse werkzaamheden ben je vooral bezig met het totale ORM proces: het begeleiden van de 1e lijn, het monitoren en verbeteren van beheersmaatregelen, meepraten over beleid en het verder ontwikkelen van het ORM instrumentarium. Het betreft dan ook een brede en verantwoordelijke rol!

Wat ga je precies doen?

 • Het begeleiden van de 1e lijn bij in het inzichtelijk managen van de operationele risico’s, in het bijzonder het begeleiden van RSCA’s, adviseren en challengen.
 • Het monitoren van beheersmaatregelen (controls test) en indien nodig verbetervoorstellen doen.
 • Het beheer van beleid ten aanzien van operationele risico’s
 • Het rapporteren aan MT en Bestuur over operationele risico’s, incidenten en openstaande issues.
 • Het verder ontwikkelen en up-to-date houden van het ORM instrumentarium.

Functie eisen

Bij Pensioenfonds Hoogovens werk in je een klein en compact team. Hierdoor heb je veel verschillende taken en verantwoordelijkheden. In principe ben je samen met een collega hét aanspreekpunt voor alle ORM kwesties.

Waar zijn we naar op zoek?

 • Je bent een senior operational risk professional met minimaal 5 jaar ervaring en met kennis van het pensioenbedrijf (pensioenbeheer, vermogensbeheer en ICT).
 • Je bent bekend met de positie van risk management in het ‘’three lines of defense’’ model.
 • Je weet hoe je de eerste lijn kunt assisteren bij het verbeteren van het operationele risk management, bijvoorbeeld door het begeleiden van RCSA’s.
 • Je kunt daarbij het standpunt van ORM op een positieve en constructieve manier uitleggen en de eerste lijn daarin meenemen. Je stelt je daarin kritisch en onafhankelijk op.
 • Je hebt ervaring met het schrijven en onderhouden van (ORM) beleid.
 • Je kunt heldere adviesmemo’s en adviezen aan het Bestuur van SPH schrijven.
 • Je begrijpt de onderlinge samenhang tussen de onderdelen van een ORM raamwerk en je kunt bijdragen aan de verdere ontwikkeling hiervan.
 • Je bent bekend met de inrichting en gebruik van een GRC tool, bij voorkeur Bwise.
 • Je opereert proactief, werkt makkelijk samen, je kunt pragmatisch oplossingen kiezen en toch het doel in zicht houden.

Aanbod

Het betreft een fulltime inzetbaarheid van 40 uur per week. Bij een betrouwbare en compacte werkgever waar ruimte voor eigen initiatief en input meer dan toegejuicht wordt. Ze bieden een marktconform salaris en een variabele beloning. Je start met een jaarcontract, bij goed functioneren en wanneer de (organisatorische) omstandigheden niet wijzigen is er uitzicht op voortzetting.

Inlichtingen

Heb je vragen of je zou je een informeel contactmoment op prijs stellen om jouw carrièremogelijkheden met betrekking tot deze of andere functies te bespreken?

Dit kunnen wij voor jou betekenen:

 • Je kunt gebruik maken van ons uitgebreide netwerk en onze reputatie binnen de financiële sector;
 • We zitten bij de opdrachtgever aan tafel, daardoor kunnen we jou optimaal voorbereiden op een succesvolle sollicitatie;
 • Een sparringspartner om helder te krijgen wat jouw behoeftes en drijfveren zijn.

Sollicitatie

Sven Heijkoop

M: +31(0)6 12740523

E: s.heijkoop@statera-recruitment.nl

meer informatie over deze vacature via:
Charles de Jong
c.dejong@statera-recruitment.nl
Oscar had versterking nodig. Dus haalde hij een compagnon met spierballen in huis. Charles haalde namelijk zilver bij Nationale Fitness Kampioenschap in 2006. Een krachtpatser dus. Eén die niet opschept en altijd waarmaakt wat hij belooft. Elke dag gooit hij alles wat hij heeft in de strijd om bedrijven en kandidaten aan elkaar te binden. De tweede plek van weleer blijft hij koesteren. Simpelweg omdat jij op de eerste plaats komt.