Credit Risk Analyst met gevoel voor Data en IT @ BNG Bank – Den Haag

Introductie

Krijg jij energie van het beoordelen en analyseren van kredietaanvragen en revisievoorstellen van complexe grootzakelijke klanten in de publieke sector? Heb jij bovendien affiniteit en ervaring met IT projecten? Dan ben jij de kredietrisicomanager die wij zoeken voor BNG Bank.

Organisatie

BNG Bank is de bank van én voor overheden en instellingen voor het maatschappelijk belang. De bank draagt duurzaam bij aan het laag houden van de kosten van maatschappelijke voorzieningen voor de burger. Hiermee is BNG Bank essentieel voor de publieke taak. De kerntaak is om tegen lage tarieven krediet te verstrekken aan óf onder garantie van Nederlandse overheden. Met een balanstotaal van ruim €150 mrd en een status als Europese systeembank (ECB toezicht), opereren zij in een uniek speelveld. BNG Bank financiert scholen, gemeentehuizen, woningcorporaties, ziekenhuizen en nog veel meer publieke voorzieningen.

Bij BNG Bank krijg je direct veel verantwoordelijkheid. Met ruim 290 medewerkers heb je de voordelen van een grote, complexe organisatie gecombineerd met de korte lijnen en brede verantwoordelijkheden van een kleine bank. De afdeling Kredietrisicobeoordeling richt zich op de kredietportefeuilles van Public Finance en de kredietrisico’s binnen de Treasury afdeling. Bijzonder Beheer ter professionele ondersteuning van klanten, die gezien hun moeilijke bedrijfseconomische, juridische en/of financiële situatie extra aandacht nodig hebben behoort ook tot de activiteiten van de afdeling.

De afdeling Kredietrisicobeoordeling vormt onderdeel van de second line of defense en rapporteert rechtstreeks aan de CRO van de bank. Kredietrisicobeoordeling heeft een belangrijke rol bij de analyse, advisering en besluitvorming met betrekking tot de kredietrisico’s binnen de bank.

De afdeling neemt deel aan de Kredietcommissie, Commissie Financiële Tegenpartijen en het Investment Committee van BNG Bank als gevolg van bankbrede projecten, waaronder de invoering van kredietrisicoprocessen en aanpassingen daarbinnen onder meer in lijn met (veranderende) wet- en regelgeving.

Functie

Als Credit Risk Analyst ben je verantwoordelijk voor het beoordelen van, adviseren en besluiten over krediet- en revisievoorstellen van debiteuren, limietaanvragen voor financiële tegenpartijen en investeringsvoorstellen op portefeuilleniveau.

Daarnaast lever je een bijdrage aan de ontwikkeling van het kredietrisicobeleid van de bank. Je maakt daarbij gebruik van het risicoprofiel van relevante sectoren voor BNG Bank en rapporteert hierover. Je neemt deel in verbeterprojecten zoals het ontwerpen, implementeren en onderhouden van kredietrisicomodellen en kredietrisicosystemen.

Wat kan je nog meer verwachten?

 • Je analyseert en beoordeelt krediet- en revisievoorstellen. Natuurlijk hoort het doen van voorstellen tot optimalisatie van het betreffende voorstel of de daarin gegeven financiële analyse ook tot je werkzaamheden. Op basis daarvan schrijf je opinies ter ondersteuning van verantwoorde besluitvorming.
 • Je geeft advies en initieert de totstandkoming van beleidsnotities, policy papers en levert een bijdrage aan de ontwikkeling en actualisatie van het kredietrisicobeleid.
 • Je voert kwantitatieve en kwalitatieve analyses uit op (groepen van) debiteuren en financiële tegenpartijen binnen de verschillende kredietportefeuilles van de bank.
 • Je denkt actief mee in het verder vormgeven van automatiserings-mogelijkheden binnen het kredietproces en weet een brug te slaan tussen de business en IT.

Functie eisen

Als Credit Risk Analyst voldoe je aan het volgende profiel:

Jij hebt aantoonbaar WO werk en denkniveau in financieel economische richting. Bovendien heb jij sterke affiniteit en ervaring met IT projecten. Naast de competenties klantgerichtheid, resultaatgerichtheid en samenwerken, kun je snel kredietvraagstukken beoordelen. Ook heb je uitstekende mondelinge en schriftelijke communicatieve vaardigheden in het Nederlands en Engels.

Verder voldoe je aan de meeste van onderstaande punten:

 • Minimaal drie jaar ervaring met en kennis van kredietrisicobeoordeling.
 • Minimaal drie jaar ervaring met kredietrisicomodellen.
 • Ervaring met databewerking voor portefeuilleanalyse doeleinden.
 • Je bent analytisch onderlegd en kunt goed werken onder tijdsdruk.

Aanbod

Je komt te werken bij een duurzame en maatschappelijk betrokken bank, waarbij het belang van de klant voorop staat in alles wat zij doen en verder:

 • Een marktconform salaris;
 • Een opleidingsbudget. Er is een ruim budget voor trainingen en opleidingen; ook specifiek gericht op jouw persoonlijke ontwikkelingen;
 • 28 vakantiedagen per jaar en de mogelijkheid om verlofuren bij te kopen;
 • Een hecht team met collega’s die oprecht interesse in elkaar hebben;
 • Een mooi kantoor, midden in het bruisende centrum van Den Haag;
 • Leuke activiteiten. Een actieve personeelsvereniging die leuke activiteiten organiseert (zoals borrels, een familiedag, golf- en voetbaltoernooien en korting op abonnementen);
 • Flexibele werktijden.

Inlichtingen

Heb je vragen of zou je een informeel contactmoment op prijs stellen om jouw carrièremogelijkheden met betrekking tot deze of andere functies te bespreken?

Dit kunnen wij voor jou betekenen:

 • Je kunt gebruik maken van ons uitgebreide netwerk en onze reputatie binnen de financiële sector;
 • We zitten bij de opdrachtgever aan tafel, daardoor kunnen we jou optimaal voorbereiden op een succesvolle sollicitatie;
 • Een sparringpartner om helder te krijgen wat jouw behoeftes en drijfveren zijn.

Sollicitatie

Charles de Jong

M +31(0)6 4169 2054
E c.dejong@statera-recruitment.nl

meer informatie over deze vacature via:
Charles de Jong
c.dejong@statera-recruitment.nl
Oscar had versterking nodig. Dus haalde hij een compagnon met spierballen in huis. Charles haalde namelijk zilver bij Nationale Fitness Kampioenschap in 2006. Een krachtpatser dus. Eén die niet opschept en altijd waarmaakt wat hij belooft. Elke dag gooit hij alles wat hij heeft in de strijd om bedrijven en kandidaten aan elkaar te binden. De tweede plek van weleer blijft hij koesteren. Simpelweg omdat jij op de eerste plaats komt.