Resolution Officer bij De Nederlandsche Bank (kapitaalexpert) – Amsterdam

Introductie

Een uitdagende functie voor daadkrachtige mensen met een achtergrond in bijv. Capital Management, Balansbeheer, Funding, ALM en/of Regulatory Risk. Sinds 1 januari 2015 is DNB de Nederlandse resolutie autoriteit. Een belangrijke nieuwe taak en een grote verantwoordelijkheid: de aanpak van bankfalen zonder gevolgen voor het systeem, de economie of de belastingbetaler. Een uitdaging en kans om verder aan de kaders voor Resolutie en het depositogarantiestelsel (DGS) bij te dragen in zowel Nederland als Europa. We zijn op zoek naar pioniers die dit nieuwe werkterrein vorm willen geven! Daarbij opereer je in een netwerk van counterparts binnen DNB, de sector en de Bankenunie. Unieke inzichten, een uniek speelveld en een springplank voor je carrière.

Organisatie

Je komt terecht in een dynamische omgeving van een divisie en een taak in ontwikkeling. Dat brengt een bijzondere uitdaging en kans om verder aan de kaders voor resolutie en het DGS bij te dragen, in Nederland en Europa. Het werk van de divisie ziet vooral toe op voorbereiding: het opstellen en (laten) implementeren van resolutiestrategieën en -plannen voor banken en het concretiseren van de instrumenten en bevoegdheden die DNB voor de toepassing van resolutie of het DGS ter beschikking staan. Mocht een bank in problemen komen dan schalen zij op en brengen ze het resolutieplan of een ordentelijk faillissement tot uitvoering. Dat betekent uiteraard dat DNB, samen met onder andere de SRB en onze toezichtcollega’s, al goed hebben nagedacht over de mogelijke oplossingen en transacties.

De divisie Resolutie behartigt zelfstandig de taken van DNB als resolutie- en DGS-autoriteit. Tegelijkertijd zijn zij onderdeel van een multinational: de SRB, die direct bevoegd is voor de grotere banken in Europa. Deze internationale dimensie blijkt verder uit vertegenwoordiging in de European Banking Authority en de Financial Stability Board. De divisie houdt zich dus ook bezig met de strategische positie van DNB en de ontwikkeling van kaders en afspraken over de grens. Een gelijk speelveld en een effectieve aanpak van bankfalen in Europa zijn daarbij belangrijke speerpunten.

De divisie breidt momenteel uit naar 32 fte. Het team is informeel en collegiaal met korte lijnen naar de directie. Ze werken intensief samen met elkaar en met collega’s in andere divisies in het toezicht en de centrale bank. Deelname aan interne en internationale expertgroepen en overlegstructuren maakt deel uit van het reguliere takenpakket. Het belang van individuele professionaliteit, expertise en effectiviteit is weerspiegeld in gerichte begeleiding en opleiding. Daarbij worden roulatie en internationale detacheringen aangemoedigd.

Functie

Als Resolution Officer en Beleidsmedewerker kom je terecht in een dynamisch werkveld. Ga maar na: op maandag werk je met collega’s van toezicht op basis van vertrouwelijke data een beleidsvoorstel uit en ga je vervolgens aan de slag met het Ministerie van Financiën om ontbrekende wetgeving rond te krijgen. Op dinsdag geef je een toelichting aan de top van de organisatie in de Resolutieraad, op woensdag sta je voor de directie om de redding van een Italiaanse bank toe te lichten en reis je door naar Brussel om je Europese collega’s van jouw ideeën te overtuigen. Op vrijdag een call van de Financial Stability Board (FSB) om ook op mondiaal niveau tot een consistente aanpak van de grootste banken te komen. Wat een week, je sluit deze samen met je collega’s af met een gezellige borrel in hartje Amsterdam.

Je belangrijkste verantwoordelijkheden in deze functie zijn:

 • Borgen van de strategische belangen van DNB in de Single Resolution Board (SRB) en andere internationale gremia waarin DNB deelneemt, zoals de European Banking Authority (EBA) en de Financial Stability Board (FSB), in goede aansluiting met het resolutieplanning werk binnen de divisie.
 • Actief bijdragen aan de kapitaalregels (MREL/TLAC) die een essentieel onderdeel vormen van een afwikkelbare bankensector.
 • Vertegenwoordigen van DNB in relevante, inhoudelijke overlegstructuren, onderhouden van nauwe contacten met collega’s binnen en buiten de Bankenunie en deze effectief mobiliseren.
 • Creëren van synergie, efficiënte afstemming en informatiedeling binnen DNB met zusterdivisies op inhoud en dossiervoering. De monitoring van resolutie casuïstiek in Europa en de coördinatie van de interne Resolutieraad kunnen deel uitmaken van de functie.
 • Bijdragen aan de uitleg en verantwoording over de resolutie- en DGS taak, waaronder aansprekende artikelen en presentaties waarin de missie en ambities van DNB tot uiting komen.

Functie eisen

Je bent in staat complexe materie te doorgronden en te vertalen in heldere en overtuigende analyses en beleidsaanbevelingen. Je hebt gevoel voor de dwarsverbanden tussen de beleidsmatige omgeving en de operationele uitvoering. Je bent een strateeg met intuïtie voor beleid en politieke verhoudingen. Je beschikt over sterke oordeelsvorming en autonomie; je weet in onzekerheid te handelen en het voortouw te nemen in het bouwen aan de interne en externe beleidskaders.

 • Academische master economie, bijvoorbeeld financiële of algemene economie.
 • Minimaal 3 jaar relevante werkervaring, bijvoorbeeld binnen de sector of in een beleidsomgeving.
 • Kennis van relevante wet- en regelgeving. Bekendheid met prudentiële beleidskaders voor banken, vooral op het gebied van kapitaal.
 • Uitstekende communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk en zowel in het Nederlands als in het Engels.

Aanbod

DNB wilt het beste uit hun mensen halen, en dus ook het beste geven. Zij streven naar een goede balans tussen werk en privé voor al onze medewerkers.

Daarnaast bieden ze een prima salaris en een modern, flexibel pakket aan arbeidsvoorwaarden. Je krijgt een jaarcontract met – afhankelijk van goed functioneren en overigens ongewijzigde (organisatorische) omstandigheden – uitzicht op voortzetting.

 • Het jaarsalaris bestaat uit 13 maandsalarissen en 8% vakantietoeslag berekend over 13 maanden.
 • Inschaling op medior of senior-niveau afhankelijk van relevante werkervaring en competenties.
 • Pensioenopbouw op basis van middelloon met voorwaardelijke indexatie, eigen bijdrage in de premie 6,1%.
 • DNB kent een 36-urige werkweek, met de mogelijkheid om – afhankelijk van je werkzaamheden – flexibel te werken.
 • DNB is gevestigd in het centrum van Amsterdam en goed bereikbaar met het openbaar vervoer.

DNB is toonaangevend op het gebied van kennis. Zij vinden het belangrijk dat medewerkers zich blijven ontwikkelen. Niet alleen om te zorgen dat je vakinhoudelijk bijblijft, maar vooral ook om je talenten en competenties te stimuleren. Daarom bieden zij voortdurend mogelijkheden om te leren en te groeien, zowel op persoonlijk als op professioneel vlak.

Inlichtingen

Heb je vragen of zou je een informeel contactmoment op prijs stellen om jouw carrièremogelijkheden met betrekking tot deze of andere functies te bespreken?

Dit kunnen wij voor jou betekenen:

 • Je kunt gebruik maken van ons uitgebreide netwerk en onze reputatie binnen de financiële sector;
 • We zitten bij de opdrachtgever aan tafel, daardoor kunnen we jou optimaal voorbereiden op een succesvolle sollicitatie;
 • Een sparringpartner om helder te krijgen wat jouw behoeftes en drijfveren zijn.

Sollicitatie

Duy Doan

M +31(0)6 4602 2575
E d.doan@statera-recruitment.nl

meer informatie over deze vacature via:
Duy Doan
d.doan@statera-recruitment.nl
Spreek uit: Juu Dawn. Klinkt een beetje als New Dawn, toch? En dat is ook een beetje hoe het voelt als je hem als kandidaat ontmoet. Zijn enthousiasme is aanstekelijk, zijn energie laadt jou op voor de volgende stap in je carrière. Vooral als actuariaat, risk management en finance jouw ding is. Want daar heeft Duy zwarte band in. Hij vecht voor jouw ambities en die plek waar jij je helemaal thuisvoelt.