Jurist bij het Expertisecentrum Betrouwbaarheidstoetsingen van DNB – Amsterdam

Introductie

Complexe en kritische oordeelsvorming kunnen toepassen, aanspreekpunt zijn voor bestuurders en commissarissen, het uitoefenen van een regie-rol én smeerolie zijn in het proces van betrouwbaarheidstoetsingen. Heb jij een relevante juridische achtergrond in de financiële sector of in de advocatuur? Weleens nagedacht over de ‘andere kant van de tafel’?

Organisatie

Het Expertisecentrum Toetsingen (ECT) voert betrouwbaarheids- en geschiktheidstoetsingen uit van bestuurders, commissarissen en andere beleidsbepalers van financiële ondernemingen. Dit kunnen zowel nieuwe toetreders tot de financiële sector zijn als reeds werkzame beleidsbepalers.

ECT is sectorgericht opgedeeld in vier clusters. Elk cluster bestaat uit meerdere senior toezichthouders, bedrijfsanalisten en een administratief medewerker. Per toetsing werken zij samen met de collega’s van uitvoerend toezicht en waar relevant ook met het Expertisecentrum markttoegang. ECT werkt nauw samen met de Autoriteit Financiële Markten. Beide toezichthouders voeren geschiktheidstoetsingen uit en in sommige gevallen doen we dat samen. DNB is lid van het Financieel Expertise Centrum (FEC). ECT wint informatie in bij de partners van het FEC, waaronder de Belastingdienst, het OM en de FIOD.

De afdeling is divers in zowel achtergronden als ervaringsniveau’s.

Functie

Als toezichthouder vorm je een objectief oordeel over de betrouwbaarheid en geschiktheid van (kandidaat) bestuurders en beleidsbepalers in de financiële sector, met als aandachtsgebied complexe betrouwbaarheidstoetsingen.

Je belangrijkste verantwoordelijkheden als toezichthouder zijn:

 • Toetsingen voorbereiden en uitvoeren, op papier of in gesprek.
 • Adviseren van collega toezichthouders op het gebied van betrouwbaarheid.
 • Opstellen van beoordelingsadviezen en besluiten, samen met collega’s van de divisie Juridische zaken en andere afdelingen van De Nederlandsche Bank (DNB)
 • Zorgen voor zorgvuldige en tijdige besluitvorming en de vastlegging daarvan.
 • Bijdragen aan beleidsvragen rond betrouwbaarheidstoetsingen en het verder versterken van het toetsingsproces.
 • Contact houden met de sector en zo bijdragen aan transparantie van het toetsingsproces, bijvoorbeeld door het geven van presentaties en voorlichting.

Functie eisen

Je kunt goed werken volgens een gestructureerd proces waarbinnen jij met een open mind tot een objectief oordeel moet komen. Je durft daarbij stevig door te vragen. Hard op de inhoud en zacht op de relatie is voor jou vanzelfsprekend. Je kunt schakelen met zowel de bedrijfsanalist die jouw bronnenonderzoek uitvoert als met de onderneming en de bestuurders op RvC / RvB niveau. Je bent intrinsiek gemotiveerd om een bijdrage te leveren aan goed bestuur in de financiële sector.

 • Academische master rechten, bijvoorbeeld ondernemingsrecht, financieel recht of bestuursrecht.
 • Minimaal 5 jaar relevante werkervaring in de financiële sector of als toezichthouder.
 • Ervaring met schakelen en afstemmen met stakeholders op RvB / RvC niveau.
 • Affiniteit met gedrags- en cultuurvraagstukken binnen organisaties.
 • Uitstekende communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk en zowel in het Nederlands als in het Engels.

Aanbod

DNB wilt het beste uit hun mensen halen, en dus ook het beste geven. Zij streven naar een goede balans tussen werk en privé voor alle medewerkers. Daarnaast bieden zij een prima salaris en een modern, flexibel pakket aan arbeidsvoorwaarden. Je krijgt een jaarcontract met – afhankelijk van goed functioneren en ongewijzigde (organisatorische) omstandigheden – uitzicht op voortzetting.

Zij mogen zich met trots ‘Top Employer’ noemen. Door een objectief onderzoek is er bepaald of DNB aan de voorwaarden voldoet en dus gekwalificeerd wordt voor de exclusieve Top Employers Certificering. In het onderzoek worden de onderdelen arbeidsvoorwaarden, training en ontwikkeling, organisatiecultuur en carrièremogelijkheden beoordeeld en gewaardeerd.

 • Het jaarsalaris bestaat uit 13 maandsalarissen en 8% vakantietoeslag berekend over 13 maanden.
 • Pensioenopbouw op basis van middelloon met voorwaardelijke indexatie, eigen bijdrage in de premie 6,1%
 • DNB kent een 36-urige werkweek, met de mogelijkheid om – afhankelijk van je werkzaamheden – flexibel te werken.
 • DNB is gevestigd in het centrum van Amsterdam en goed bereikbaar met het openbaar vervoer.
 • DNB is toonaangevend op het gebied van kennis. Zij vinden het belangrijk dat hun medewerkers zich blijven ontwikkelen. Niet alleen om te zorgen dat je vakinhoudelijk bij blijft, maar vooral ook om je talenten en competenties te stimuleren. Daarom bieden zij je voortdurend mogelijkheden om te leren en te groeien, zowel op persoonlijk als op professioneel vlak.

Inlichtingen

Heb je vragen of zou je een informeel contactmoment op prijs stellen om jouw carrièremogelijkheden met betrekking tot deze of andere functies te bespreken?

Dit kunnen wij voor jou betekenen:

 • Je kunt gebruik maken van ons uitgebreide netwerk en onze reputatie binnen de financiële sector;
 • We zitten bij de opdrachtgever aan tafel, daardoor kunnen we jou optimaal voorbereiden op een succesvolle sollicitatie;
 • Een sparringpartner om helder te krijgen wat jouw behoeftes en drijfveren zijn.

Sollicitatie

Charles de Jong

M +31(0)6 4169 2054
E c.dejong@statera-recruitment.nl

meer informatie over deze vacature via:
Charles de Jong
c.dejong@statera-recruitment.nl
Oscar had versterking nodig. Dus haalde hij een compagnon met spierballen in huis. Charles haalde namelijk zilver bij Nationale Fitness Kampioenschap in 2006. Een krachtpatser dus. Eén die niet opschept en altijd waarmaakt wat hij belooft. Elke dag gooit hij alles wat hij heeft in de strijd om bedrijven en kandidaten aan elkaar te binden. De tweede plek van weleer blijft hij koesteren. Simpelweg omdat jij op de eerste plaats komt.