DNB – Toezichthouder Kleine Banken en Bijkantoren (KBB) – Amsterdam

Introductie

Als Toezichthouder ben je in deze veelzijdige rol verantwoordelijk voor het prudentiële toezicht op kleine banken en bijkantoren. In een divers team van 11 medewerkers houd je toezicht op verschillende bankinstellingen in Nederland. Je krijgt hierin eigen verantwoordelijkheden en werkt intensief met collega’s in een multidisciplinair team. De kernwoorden overtuigend, analytisch en gedreven passen bij jouw persoonlijkheid. Onderzoeken, analyseren en adviseren maken dagelijks onderdeel uit van jouw rol.

Een unieke en veelzijdige rol waarin je toezicht houdt in de breedte voor meerdere banken. Je bent een spil en géén radartje! Daarbij voer je zelfstandig contact op het niveau van Directie en de Raad van Commissarissen van de onder toezicht staande instellingen.

Organisatie

De afdeling Kleine Banken en Bijkantoren (KBB) is verantwoordelijk voor het toezicht op circa de helft van de banken in Nederland. Vanwege de grote diversiteit van die groep banken zijn ook je collega’s bij KBB divers, qua achtergrond, leeftijd en opleiding. Je bent bij KBB op je plek wanneer je meer generalist bent dan expert, maar als het nodig is ook de diepte in kan gaan.

De sfeer binnen de afdeling is open en collegiaal, waarbij flexibiliteit om elkaar te helpen erg belangrijk is. De dynamiek van de financiële wereld en daarmee jouw werk is groot. KBB is één van de vijf afdelingen die onderdeel uitmaken van de divisie Toezicht Nationale Instellingen (NATIN). Met de collega’s uit die andere afdelingen en collega’s van andere divisies ga je veel samenwerken, vooral op grotere, complexere projecten.

Functie

Als toezichthouder banken ben je verantwoordelijk voor de analyse op meerdere banken, die in omvang kleine tot middelgrote spelers in de markt zijn. Uitdagend, want hierdoor zal je je niet op één instelling focussen, maar continu schakelen tussen meerdere instellingen. Daarnaast zal je je bezig houden met het vervolg op de analyse: het bepalen van vervolgacties en strategieën maken onderdeel uit van jouw werkzaamheden. Dit doe je in samenwerking met jouw professionele en gedreven collega’s.

Hoe een werkweek er uit kan zien, vanwege de diversiteit is namelijk geen werkweek hetzelfde:

Je begint de maandag zoals elke ochtend met een praatje met collega’s, start je laptop op, duikt nog even de actualiteiten in en maakt vervolgens de beoordeling op een fusie van twee banken af. Later op de dag heb je een gesprek met de CFO en CEO van een instelling. Thema’s als de liquiditeits- en solvabiliteitspositie en een recente bestuurdersbenoeming passeren de revue. Op dinsdag werk je eerst aan een grondige risicoanalyse. De middag besteed je o.a. aan een themaoverleg met collega’s vanuit heel DNB waarin de innovaties uit de financiële wereld, en de gevolgen voor toezicht, worden besproken. Je houdt toezicht op een aantal banken; op woensdag blijkt weer hoe complex dit is. Je bent bezig met een toezichtinterventie op de ene bank, het bekijken van een financiële analyse van een andere bank en reist met een collega af naar een instelling om een periodiek gesprek te voeren met de directie. Vanavond is het tijd voor studie: voor je FRM doe je zelfstudie, mooi ook om deze kennis direct toe te kunnen passen. De rest van de week gaat in sneltreinvaart voorbij: je presenteert jouw actiegerichte interventie op basis van eerdere analyses, luncht met collega’s en duikt met collega’s in een complex juridisch vraagstuk.

Zij bieden jou een dynamische omgeving, waarin je de volgende verantwoordelijkheden krijgt:

 • Uitvoeren van effectief toezicht op een groep banken in samenwerking met collega’s.
 • Beoordeling van de liquiditeits- en solvabiliteitspositie van de instellingen.
 • Zorgen dat de instellingen op orde zijn, onder andere door het vertalen van financiële en risicoanalyses in een effectieve toezichtaanpak, waarvoor je draagvlak creëert binnen DNB en het management van de instelling weet te overtuigen.
 • Beoordelen van bestuurdersbenoemingen, vergunningaanvragen, reorganisaties en ingrijpende financiële transacties.
 • Een initiërende en proactieve rol bij de ontwikkeling van het toezicht op banken als gevolg van ontwikkelingen in de financiële wereld.

Functie eisen

Als toezichthouder sta je in dagelijks contact met bestuurders van de onder toezicht staande instellingen, waardoor jouw overtuigingskracht en politieke sensitiviteit noodzakelijk zijn. Je bent een sterke analytische professional met aantoonbare affiniteit met cijfers en kwantitatieve modellen. Verder ben je resultaat- en kwaliteitsgericht, proactief, flexibel en een teamspeler.

 • Je beschikt over een afgeronde academische opleiding in de richting finance, economie of econometrie.
 • Bij voorkeur (géén vereiste) aangevuld met een risicomanagementopleiding of bewezen affiniteit met kwantitatief risk management.
 • Minimaal 5 jaar relevante werkervaring in de financiële sector. Werkervaring als adviseur, consultant of accountant met opdrachten bij financiële instellingen is ook passend.
 • Je beschikt over aantoonbare ervaring met diepgaande financiële en kwantitatieve analyses.
 • Actuele kennis van bancaire wet- en regelgeving.
 • Je hebt uitstekende communicatieve vaardigheden in woord en geschrift, zowel in het Nederlands als Engels.

Aanbod

DNB wil het beste uit haar mensen halen, en dus ook het beste geven. zij streven naar een goede balans tussen werk en privé voor al onze medewerkers. Daarnaast bieden zij een prima salaris en een modern, flexibel pakket aan arbeidsvoorwaarden. Je krijgt een jaarcontract met – afhankelijk van de organisatorische omstandigheden – uitzicht op een contract voor onbepaalde tijd.

 • Het jaarsalaris bestaat uit 13 maandsalarissen en 8% vakantietoeslag berekend over 13 maanden.
 • Pensioenopbouw op basis van geïndexeerd middelloon, eigen bijdrage in de premie 6,1%.
 • DNB kent een 36-urige werkweek, waarbij het in veel functies mogelijk is om 4 dagen van 9 uur te werken.
 • Parttime werken (minimaal 32 uur) is in veel functies bespreekbaar.
 • Per jaar heb je 200 uur vakantie en de mogelijkheid tot aan- en verkoop van max. 100 uur per jaar (op basis van een 36-urige werkweek).
 • Mogelijkheid om – afhankelijk van je werkzaamheden – flexibel te werken.
 • DNB kent een regeling gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.
 • DNB is toonaangevend op het gebied van kennis. Wij vinden het belangrijk dat onze medewerkers zich blijven ontwikkelen. Niet alleen om te zorgen dat je vakinhoudelijk bijblijft, maar vooral ook om je talenten en competenties te stimuleren. Daarom bieden we je voortdurend mogelijkheden om te leren en te groeien, zowel op persoonlijk als op professioneel vlak.

Inlichtingen

Heb je vragen of zou je een informeel contactmoment op prijs stellen om jouw carrièremogelijkheden te bespreken met betrekking tot deze rol of vergelijkbare functies? Neem contact op om te kijken wat wij voor je kunnen betekenen.

Sollicitatie

Duy Doan

M +31(0)6 4602 2575
E d.doan@statera-recruitment.nl

meer informatie over deze vacature via:
Duy Doan
d.doan@statera-recruitment.nl
Spreek uit: Juu Dawn. Klinkt een beetje als New Dawn, toch? En dat is ook een beetje hoe het voelt als je hem als kandidaat ontmoet. Zijn enthousiasme is aanstekelijk, zijn energie laadt jou op voor de volgende stap in je carrière. Vooral als actuariaat, risk management en finance jouw ding is. Want daar heeft Duy zwarte band in. Hij vecht voor jouw ambities en die plek waar jij je helemaal thuisvoelt.